Postavke kolačića
slo    cro    rs    ba
telefon 01 34 61 111   pošta info@bent.hr    facebook youtube
Savjeti
Produkti
list Održavanje modernih podnih površina

Održavanje modernih podnih obloga

Na tržištu se pojavljuje puno vrsta podnih obloga, od koji svaka zahtijeva određeni način temeljnog i održavajućeg čišćenja. Drvenu podnu oblogu, keramiku te podove iz prirodnog i umjetnog kamena obično prepoznajemo na pogled, najviše puta se nađemo u nedoumici, je li podna obloga iz PVC-a, linoleuma ili gume (za razrješavanje tog problema, preporučamo  jednostavno testiranje sa spajalicom za papir). 

Osnovno premazivanje podne obloge važno je za produženje njenog vijeka trajanja kao i za smanjenje troškova održavanja. Premaz stvara na podovima sloj, koji uz navedene ima još i dodatne pozitivne karakteristike.

Glede na želje i potrebe možemo birati između:

• brillant premazi za sjaj ili mat premazi s manje odsjaja,

• protukliznim premazima i

• antistatičnim premazima

Premaz je potrebno periodički obnavaljati, jedanput do dvaputa godišnje, zavisno od opterećenja poda. Prije ponovnog premazivanja, podnu površinu je potrebno temeljito očistiti sa odstranjivačem premaza ili sa temeljnim sredstvom.

Generalno čišćenje zahtjevnih podova iz linoleuma i pvc

Poznajemo više vrsta zaštićenih i nezaštićenih podova, od kojih su zahtjevniji oni nezaštićeni. Kod pripreme poda, potrebno je brižno izabrati sredstvo za odstranjivanje nečistoća. Sredstvo mora biti namjenjeno za čišćenje linoleuma. Odstranjivač za suho odstranjivanje nečistoća, u biti je nezamjenjiv u čišćenju stepeništa i površina, gdje bi s klasičnom mokrom metodom odstranjivanja mogli izazvati oštećenja na pokućstvu ili arhitekturi.

Prednost sredstava za suho odstranjivanje je iznimno mala potrošnja, 5 L/ 200 m2, u usporedbi sa klasičnim odstranjivanjem 10 L/ 250 m2. da bi sredstvo još pridobilo na važnosti i prednosti, postupak po metodi suhog odstranjivanja vremenski je bitno kraći od klasičnog postupka. Novim postupkom otpada 3-12satno obavezno sušenje poda (zavisno od uvjeta okoline) prije temeljnog prvog nanosa zaštitne emulzije. Kod suhog čišćenja podove nije potrebno neutralizirati. Svaki postupak košta, uštedili smo i vrijeme za izvođenje neutralizacije i što je najvažnije, izbjegli smo nepotrebno dugotrajno čekanje sušenja mokrih podova.

Zaštita prirodnog, umjetnog kamena i keramike 

Kako da je kod nas tako tvrdokorna mrlja? Nakon nekoliko dana, opet nova reklama na televiziji i lažno nadanje. Da izbjegnete tim teškoćama, keramiku i kamen potrebno je zaštititi. Prije nanošenja dubinske ili površinske zaštite potrebno je je temeljito odstranjivanje sa sredstvom za razmašćivanje.

Osnovno čišćenje

Da izbjegnemo neugodnosti, razvili smo postupak suhog odstranjivanja nečistoća i starih premaza. U sistemu čišćenja, sistemom suhog odstranjivanja solex, koji sadrži manji postotak benzilalkohola te propoksipropana, obavljanje toga je bitno lakše. Upotrebom jednopločnog stroja i odgovarajućeg filca, za odsranjivanje 4 – 5 m² rad je izvršen puno brže i neoptrečujuće za pokućstvo i prostor. Sam postupak je lakši za izvođača i ne uznemiravajući sa korisnika, jer u prostoru nema viška tekućine, koja se razlijeva po podovima, te je neposredno moguć urgentni prohod ukoliko je to potrebno. Kod suhog odstranjivanja, postupak sušenja je samo od 5 do 10 min. Prije prvog nanosa zaštitnog sloja, potrebno je podove nakon odstranjivanja suho prebrisati, kako bi s površine odstranili sve nečistoće, koje će u suprotnom biti vidljive na površinskoj zaštiti.

Dubinska zaštita - nano zaštita podova

Kod dubinske zaštite podova premaz nanesemo na površinu i pustimo da se u nju upije. Sredstvo je na bazi impregnacijskih tvari rastopljenih u blagim vodotopivim organskim otapalima i vodi. Posebno je bilo razvijeno za impregnaciju površina osjetljivih na otapajuća sredstva. Specijalna sredstva spriječavaju prodor vode i masnih tvari u tijelo impregnirane površine. Pore nisu zatvorene. S nanosom sredstva na površinu ne stvara se zaštitni film i zato izgled obrađene površine ostaje nepromjenjen. S nanosom impregnacijskog sredstva ton boje ostaje isti. Nanosima površinske akrilne ili polimerne zaštite potrebno je uvijek upotrebljavati osnovni premaz u kombinaciji sa svjetlećim ili mat zaključnim slojem. Prednost je u cijeni nanosa, nedostatak u vremenu trajanja. Površinske zaštite potrebno je obnavljati jedanput do dvaput godišnje, dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna tri godine pa i više. 

Čišćeje drvenih podnih površina

Parket je u boravišnim i poslovnim objektima vrlo priljubljena podna obloga, koja je ugodna na dodir i topla. Jer je prirodni materijal, za održavanje je jednostavna, iako joj je usprkos tome potrebno posvetiti pozornost i pri generalnom održavanju pokazati više znanja. Dnevno čišćenje se može jednostavno izvesti s maslim krpama - krpe za jednokratnu upotrebu. Zbog svoje jednostavne upotrebe i gotovo suhog načina brisanja, za mnoge je to i jedino čišćenje, koje koriste. Više pozornosti treba posvetiti generalnem čišćenju i održavanju lakirane i nelakirane podne obloge. Održavanje se radi sa namjenskim sredstvom, koje neka bude otporno na dezinfekciju, dnevno sredtvo pak kompatibilno s njom. Sanacija oštećenog zaštitnog sloja obavlja se 1–2 puta mjesečno sa sistemom trigomera.

Čišćenje tekstilnih podnih obloga

Najjednostavnije čišćenje tekstilnih podnih obloga već smo svi obvladali, redovito usisavamo prašinu kao i tvrde nečistoće usisavačem, još bolje ako ima dubinsku četku. Generalno je čišćenje kod manje zaprljanih podova moguće suhim čišćenjem sa prahom (Carpet Cleaner Envirodri) i prikladnim usisavačem ili strojem za utrljavanje praha u tekstilnu površinu. Izvođač čišćenja mora uzeti u obzir preporuke proizvođača obloge i proizvođača sredstva. Suho čišćenje omogućuje vrlo brzu ponovnu prohodnost očišćenih površina. 

Kod generalnog čišćenja tekstilnih podnih površina, tepiha, moramo znati, jesu li boje vlakana postojana, kako je obloga položena, na kakvoj podlozi je položena. Isto tako moramo znati, da prije svakog kemijskog čišćenja moramo s površine mehanički očistiti svu nečistoću. To radimo sa usisavačem; po mogućnosti s dubinskom četkom. Tekstilne se površine čiste po različitim postupcima zavisno od specifičnosti nečistoća, vrste materijala itd. 

Postupci koji se upotrebljavaju su: 

• ekstrahiranje

• šamponiranje i ispiranje sa ekstrahiranjem

• čišćenje sa suhom pjenom

• suho čišćenje (s prahom)

• detaširanje – lokalno odstranjivanje mrlja

Tako očišćene površine na kraju posisamo, s time osvježimo vlakna, i postavimo ih na svoja mjesta.

Ukoliko u radu dođe do teškoća, rješavajte ih samo ako ste sigurni u rješenje. S nestručnim pristupom možemo samo prouzročiti nepopravljivu štetu.

 
Copyright 2013 | BENT excellent d.o.o. | Powered by I.T. tim d.o.o.