Postavke kolačića
slo    cro    rs    ba
telefon 01 34 61 111   pošta info@bent.hr    facebook youtube
Savjeti
Produkti
list Umjetni kamen - temeljno čišćenje

Tjedno se susrećemo s pitanjima uz otklanjanje mrlja nastalih od pića, hrane kao i onih mrlja nepoznatog porijekla, iz kamena i keramike.

Ne zaboravimo, da je potrebno zaštititi keramiku i kamen već prije samog polaganja, što će nam omogućiti lakše čišćenje prije svega fugirne mase.

Važna je, naravno, i kasnija zaštita takvih podova. 

Podove je potrebno najprije temeljito očistiti, a već nakon toga, moguće ih je premazivati i time prikladno zaštititi. Svakodnevno čišćenje za pripremu prije dubinske ili površinske zaštite nije dovoljno.

Prije nanošenja dubinske ili površinske zaštite potrebno je površinu temeljito očistiti sredstvom za razmašćivanje. 

Za mokro odstranjivanje nečistoće, najprikladnija je mješavina butoksietanola, aminoetanola i kalij hidroksida pod komercijalnim imenom Turbo-strip.

Mokro odstranjivanje, odličan je postupak čišćenja, iako nastanu teškoće ukoliko je u prostoru puno nepodignutog drvenog pokućstva.

Radna otopina, ulazi nam ispod pokućstva i dolazi u kontakt s njime, što znamo da nije preporučljivo. Potrebna je svakako zaštita pokućstva. 

Kod postupka mokrog odstranjivanja potrebno je postupak izvršiti do kraja u jednom dijelu. 

Radnu otopinu trebamo s poda pokupiti ili usisati, predugo namakanje nije potrebno, efekt čišćenja i odstranjivanja nije ništa bolji, te podove je zbog izloženosti vlazi, potrebno duže sušiti.  

Velika prepreka u odlučivanju za postupak mokrog odstranjivanja je vrijeme sušenja poda. Ako se kasnije odlučite za dubinsku ili površinsku zaštitu, potrebno vrijeme sušenja prije nanošenja prvog premaza je 12-24h, što je kod prostora koji su u upotrebi i 12h dnevno, neizvedivo. 

Postupak nije ništa kraći niti kada se podovi čiste kombiniranim strojem, koji uz mehaničko odstranjivanje s četkom ili filcom, nudi i neposredno usisavanje nastale nečistoće. U izbjegavanju bilo kakvih neugodnosti, proizvođači sredstava su razvili postupak suhog odstranjivanja nečistoće i starih premaza. 

Kod sistema čišćenja sa sistemom Solex, koji sadrži manji postotak benzilalkohola te propoksipropana, rad je bitno lakši. Upotrebom jednopločnog stroja i prikladnog filca, za odstranjivanje 4-5m2 rad je brži i neopterećujuć za pokućstvo i prostor.

Sam postupak je puno lakši za izvođača i neometajući za korisnika, jer u prostoru nema viška tekućine, koja se razlijeva po podu, te je omogućen neposredni urgentni prolaz, ukoliko je to potrebno. 

S tim postupkom, izbjegnemo dugotrajno sušenje i rad skraćujemo za 12-24h, što je vrijeme sušenja poda prije prvog premaza. 

Kod umjetnog kamena, vrijeme sušenja je između 3–12 h, što je predugo za neke javne prostore, kao zdravstvene ustanove, vatrogasne ili policijske postaje, zračne luke i sl. 

Kod suhog odstranjivanja, postupak sušenja je samo 5-10 min. Prije prvog nanosa zaštitnog sloja, potrebno je podove nakon konačnog odstranjivanja, suho prebrisati, tako da do kraja odstranimo sve nečistoće, jer će u suprotnom biti vidljive na površinskoj zaštiti. Kod dubinske zaštite, premaz (Pramolit) nanesemo na površinu i ostavimo da se upije u površinu.  

Sredstvo je bazirano na impregnacijskim tvarima rastopljenim u blagim vodotopivim organskim otapalima i vodi. Posebno je bilo razvijeno za impregnaciju površina osjetljivih na otapajuća sredstva. 

Specijalna sredstva spriječavaju prodor vode i masnih tvari u tijelo impregnirane površine kao i prolivenog pića. Pore nisu zatvorene. S nanošenjem sredstva na površinu, ne stvara se zaštitni film i zato izgled obrađene površine ostaje nepromijenjen.

Nanošenjem impregnacijskog sredstva, ton boje ostane isti. Kod nanošenja površinske akrilne ili polimerne zaštite, potrebno je uvijek koristiti osnovni premaz u kombinaciji sa svjetlećim ili mat zaključnim slojem. 

Prednost je u cijeni nanosa, nedostatak u vremenu trajanja. Površinske zaštite potrebno je obnavljati jednom do dvaput godišnje, dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna i tri godine pa i više.

Kod nanošenja zaštitnih sredstava, budite pozorni i na temperaturu zraka i podloge. Ta dva parametra su uz suhoću poda prije nanošenja zaštite, odlučujućeg značaja za uspijeh i tvrdoću iste. 

Ukoliko sami niste vješti u izvođenju istovrsnog djela, rađe to prepustite stručnjacima, koji će vam za izvedbu ponuditi jamstvo, a to vam daje sigurnost i ugodan boravak u prostorima, koji su kvalitetno očišćeni i zaštićeni od manjih nepredvidivosti, koje se mogu dogoditi na svakom koraku. 

 
Copyright 2013 | BENT excellent d.o.o. | Powered by I.T. tim d.o.o.