Postavke kolačića
slo    cro    rs    ba
telefon 01 34 61 111   pošta info@bent.hr    facebook youtube
Savjeti
Produkti
list Prirodni kamen - temeljno čišćenje

 Zaštita prirodnog, umjetnog kamena i keramike 

 

»Isprobali smo sva sredstva, ali tu mrlju nikako očistiti! Od čega je, kad je tako tvrdokorna?«
Za nekoliko dana nova reklama na televiziji i lažno nadanje: »Možda će novo sredstvo očistiti hrđu?«
Ne zaboravimo, da keramiku i kamen treba prije samog polaganja zaštititi, što će nam omogućiti lakše čišćenje fugirne mase, a često se susrećemo s pitanjima o otklanjanju mrlja pića, hrane i/ili nepoznatih mrlja iz kamena i keramike. Važna je također i kasnija zaštita tih površina. 

Priprema podova

Svakodenevno čišćenje za pripremu prije dubinske ili površinske zaštite nije dovoljno. Prije nanošenja dubinske ili površinske zaštite potrebno je površinu temeljito očistiti sa sredstvom za razmašćivanje.

Mokro odstranjivanje

Za mokro odstranjivanje nečistoće najprikladnija je mješavina butoksietanola, aminoetanola i kalij hidroksida, pod komercijalnim imenom sredstva: turbo strip. Mokro odstranjivanje odličan je postupak čišćenja, iako nastanu teškoće ukoliko je u prostoru puno nepodignutog drvenog pokućstva. Radna otopina nam u tom slučaju dolazi u kontakt s pokućstvom, a što nije nikako preporučljivo. Potrebna je svakako zaštita pokućstva. Postupkom mokrog odstranjivanja treba psotupak izvesti do kraja u jednom dijelu. Radnu otopinu treba s poda pokupiti ili posisati, predugo namakanje nije potrebno, efekt čišćenja i odstranjivanja nije bolji, podovima je zbog izloženosti vlazi potrebno duže sušenje. Velika prepreka u odluci za postupak mokrog odstranjivanja je baš to sušenje podova. Ukoliko se kasnije odlučite za dubinsku ili površinsku zaštitu, potrebno vrijeme sušenja prije prvog premaza je 12-24h, što je kod prostora, koji su u upotrebi i po 12h dnevno, ne izvedivo. Postupak nije kraći, niti, ako podove čistite strojevima, koji uz mehaničko odstranjivanje četkom ili filcom nude i neposredno skupljanje očišćene nečistoće. 

Suho odstranjivanje

Da bi izbjegli takve neugodnosti, proizvođači sredstava, razvili su postupak suhog odstranjivanja nečistoće i starih premaza. Sistemom čišćenja sa Solex-om, koji sadrži manji postotak benzilalkohola te propoksipropana izvođenje tog postupka je bitno lakše. Upotrebom jednopločnog stroja i odgovarajućeg filca, za odstranjivanje 4 - 5m2 rad je bitno brži i neopterećujući za pokućstvo i prostor. Sam postupak je lakši za izvođača i neometajući za korisnika, jer u prostoru nema viška tekućine, koja se razlijeva po podovima pa je tako omogućen neposredni urgentni prohod ukoliko je to potrebno. S tim postupkom izbjegavamo dugotrajno sušenje podova i tako rad skraćujemo za 12 - 24h, to je za vrijeme sušenja podova prije prvog premaza.

Vrijeme sušenja

Kod umjetnog kamena vrijeme sušenja je između 3 – 12 h, što je u frekventnim područjima zdravstvenih, vatrogasnih i policijskih ustanova, zračnim lukama,  zapravo predugo. Kod suhog odstranjivanja postupak sušenja je 5 - 10 min.  Prije prvog nanosa zaštitnog sloja, potrebno je podove iza konačnog odstranjivanja suho prebrisati, da s površine odstranimo sve nečistoće, koje će u suprotnom biti vidljive pri površinskoj zaštiti. 

Dubinska zaštita podova

Kod dubinske zaštite podova premaz Pramolit nanesemo na površinu i pustimo da se u površinu upije. Sredstvo je na bazi impregnacijski tvari rastopljenih u blagim vodotopivim organskim otapalima i vodi. Posebno je bilo razvijeno za impregnaciju površina osjetljivih na otapajuća sredstva. Specijalna sredstva spriječavaju prodor vode i masnih tvari u tijelo impregnirane površine. Pore nisu zatvorene. S nanosom sredstva na površinu, ne stvara se zaštitni film i zato obrađena površina ostaje nepromjenjena. Tonovi boja ostaju isti. 
Nanosom površinske akrilne ili polimerne zaštite, potrebno je uvijek koristiti osnovni premaz u kombinaciji sa svjetlećim ili mat zaključnim slojem. Prednost je u cijeni nanosa, a nedostatak u vremenu trajanja. Površinske zaštite treba obnavljati jednom do dvaput godišnje, dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna tri godine i više.
Kod nanosa zaštitnih sredstava budite pažljivi i na temperaturu zraka i podloge. Ta dva parametra su uz suhoću poda, vrlo važna za uspjeh i tvrdoću iste. 

Ukoliko niste vješti sami izvoditi takav postupak, rađe to prepustite stručnjacima, koji će vam to odraditi ispravno i na izvršeni postupak izdati jamstvo. To vam osigurava ugodno i sigurno kretanje te prebivanje u prostorima koji su kvalitetno očišćeni i zaštićeni od manjih nepredvidivosti koja se događaju na svakom koraku.

 
Copyright 2013 | BENT excellent d.o.o. | Powered by I.T. tim d.o.o.