Postavke kolačića
slo    cro    rs    ba
telefon 01 34 61 111   pošta info@bent.hr    facebook youtube
Savjeti
Produkti
list HACCP sistem čišćenja


U održavanju higijene sanitarnih prostora, u posljednjih nekoliko godina, postavljene su nove smjernice čišćenja po sistemu HACCP, za obvladavanje kritičnih kontrolnih točaka. Sistem postavlja smjernice održavanja higijene s odvajanjem čistih i nečistih načina. 

Konstrukcija objekta
Već kod same konstrukcije objekta potrebno je obratiti pažnju na pravilnik i osigurati prikladnu opremu sanitarija i garderoba.  Za ilustraciju ćemo navesti neka pravila: prostori u sanitarijama moraju biti opremljeni keramičkim pločicama ili drugim materijalom, koji omogućuje mokro čišćenje i dezinfekciju. Sanitarni prostori za korisnike objekata, moraju biti odvojeni za muške i ženske osobe. WC-i moraju imati predprostor s najmanje jednim umivaonikom s tekućom vodom, tekućim sapunom, brisačima za jednokaratnu upotrebu ili napravom za sušenje ruku, ogledalom i policom za odlaganje stvari. WC-i moraju biti na vodno isplahnjivanje sa sjedećom školjkom i opremljeni s toaletnim papirom. Zaposleno osoblje mora imati garderobni prostor s garderobnim ormarima, WC s prostorom i opremom, kao i tuš. Za sredstva mora biti osiguran poseban, prozračan prostor, zatvoren (zaključan - škole, vrtići), gdje su jasno odvojena i označena sredstva i pribor. Tako je odvojena upotreba i pranje krpa nakon upotrebe.
Broj garderobnih ormarića je jednak broju zaposlenih. U njima se mora odvojeno spremati civilna i radna odjeća. Ako je zaposlenih u jednoj smjeni do 10, mogu imati zajednički WC za muške i ženske osobe. Na 10 zaposlenih mora biti 1 tuš. 


Sanitarna oprema 
Pri konstrukciji sanitarija potrebno je razmisliti i o sitnoj opremi, koja se sastoji iz dispenzera papira, higijenskih vrećica, brisača, sušila ruku i dozatora tekućeg ili dezinfekcijskog sapuna. Ponuda je puno, i kod puno ponuđača, možete ju dobiti besplatno, ako se obvežete da ćete potrošni materijal (papir, sapun) naručivati kod istog dobavljača. Pri tome vam savjetujemo, da obratite pažnju potrebnim količinama i cijenama s kojima će vas obvezati ugovor.

Plan čišćenja
Kod samog čišćenja, mora se odvojiti medij čišćenja glede na rizične čimbenike. Tako se školjke i pisoari čiste s krpama i sredstvima crvene boje, umivaonici s krpama žute boje itd. Time ćemo osigurati, da se rizični čimbenici iz kritičnih točaka ne prenesu na druge površine, što je vrlo važno u zdravstvu i prehrambenoj industriji. 


Primjer, sheme boja čišćenja  


S obzirom na tip djelatnosti u objektu, vrste nečistoće i učestalosti upotrebe prostora, potrebno je sastaviti plan čišćenja, koji osigurava odgovarajući broj boja za odvajanje površina. Kako bi osigurali dobar nivo čistoće, preporučujemo, da plan čišćenja sadrži jednostavno predstavljene postupke čišćenja, istovremeno da bude točan. Neka sadrži: element, koji se čisti, boju, sredstvo, pribor, doziranje i vrijeme djelovanja (to je posebno važno kod dezinfekcije), učestalost odnosno termin čišćenja, osobu koja čisti i odgovornu osobu, koja vrši kontrolu. Ako se radi o više delikatnoj djelatnosti, objekt treba imati evidencijski i kontrolni list čišćenja. 


Oprema osobe koja čisti 
Glede na HACCP sistem i plan čišćenja, osobi koja vrši čišćenje osigurava se prikladna oprema za rad. Npr. sredstva za čišćenje zavise od tipa industrije, tako je u metalnoj industriji potreba za čišćenjem sanitarija kako s odrstranjivačima masnoća, tako i sa odstranjivačima vodenog kamenca, za razliku od zdravstva gdje je potrebna dezinfekcija.  Toj osobi rad će biti jednostavan, a time brži i kvalitetniji, ukoliko će imati opremu posloženu na kolicima za čišćenje. Na njima su kante u bojama (crvena, plava) u svaku se pripremi odgovarajuća razrijeđena otopina za čišćenje određene površine. Kante za prljavu vodu imaju cjedilo s kojim se mop jednostavno iscijedi. Na polici kolica se nalaze krpe i presvlake za pranje, opet u odgovarajućim bojama (shema boja).


Suvremene tehnike
U zdravstvu i prehrambenoj industriji ne preporučujemo cijeđenje presvlaka brisača (mopova), nego upotrebu više higijenskog načina uz pomoć tanjih presvlaka, koje su posebno namjenjene za ta područja. One se mogu jednostavno namjestiti na ploču mopa bez doticaja poda. Njima se obriše određena kvadratura i zatim se presvlaka snimi s ploče bez da rukama dotičemo pod ili tu istu prljavu presvlaku. Kasnije se sve prljave presvlake operu u perilici. Uz pribor za čišćenje, kolica su opremljena i vrećom za smeće, u koju praznimo koševe iz sanitarija, te papirnom konfekcijom koju je potrebno u sanitarijama dopunjavati: role toaletnog papira, papirnati brisači za brisanje ruku, higijenske vrećice, WC papirnata sjedala, tekući (dezinfekcijski) sapun.


Zatražite od dobavljača 
Ponuđač opreme za čišćenje, dužan vam je osigurati: 
• izjavu/certifikat proizvođača o zdravstenoj adekvatnosti 
• dokaz o učinkovitosti za dezinfekcijska sredstva,
• upute za upotrebu (namjena i način), 
• sigurnosno-tehnički list sredstva.

 

 
Copyright 2013 | BENT excellent d.o.o. | Powered by I.T. tim d.o.o.